Cuvintele care au salvat o viață

Rabbi Moshe Sofer (Schreiber), cunoscut și ca Chatam Sofer, a fost unul din cei mai celebri rabini ai ultimelor trei secole.

Și-a început studiile la Maintz, unde a cunoscut un prinț tânăr. Cei doi școlari eminenți și-au petrecut foarte mult timp împreună discutând și aprofundând învățăturile Torei. Prințului îi plăcea foarte mult să asculte părerile partenerului său de studiu despre textele pe care le analizau.

Au trecut ani și Rabbi Sofer a fost desemnat Șef-Rabinul orașului Pressburg (Bratislava de astăzi). În același timp, prințul se alăturase armatei franceze și ajunsese să aibă unul dintre cele mai înalte grade oferite de aceasta.

La un moment dat, Franța a intrat în război cu majoritatea țărilor vecine ei. Armata căuta constant trădătorii care ar fi putut să vândă secretele franceze și să ajute astfel inamicii.

Întâmplarea face că primul acuzat de vânzare a secretelor a fost un evreu francez nevinovat. Sentința i-a fost dată imediat și categoric: condamnarea la moarte. Când Rabinul Sofer a auzit de aceste evenimente s-a grăbit să meargă să își vadă vechiul prieten.

Cu toate că generalul era extrem de încântat să își revadă prietenul din tinerețe, nu a fost deloc impresionat de cererea rabinului de a-l cruța pe presupusul trădător. „Suntem în război!” i-a zis el. „Atâtea vieți se pierd zilnic, așa că nu am de gând să investesc energie în salvarea unui presupus trădător!”

Aducându-și aminte de interesul arătat de general față de învățăturile din Tora, Rabbi Sofer i-a cerut permisiunea de a-i mai spune câteva vorbe. I-a amintit generalului un pasaj destul de încurcat, unde se discută despre comportamentul popoarelor în lupte și în care este prezentat conceptul de eglah arufah. Eglah arufah spune că dacă trupul unei persoane decedate este găsit înafara unui oraș, conducătorii acestuia trebuie să se căiască pentru că există posibilitatea ca persoana să fi murit din cauza greșelilor lor. „Desigur, te vei întreba care este legătura dintre momentele pe care le trăim acum și eglah arufah!” a spus rabinul.

Văzând nedumerirea de pe fața generalului, rabinul i-a explicat: „Tora explică mitzva-ua eglah arufah în mijlocul unei povești despre război pentru a ne învăța că până și în vremuri haotice, cum ar fi cele cărora le suntem martori, viața fiecărui individ este de neprețuit și trebuie îngrijită.”

Cuvintele lui Rabbi Sofer l-au mișcat profund pe general, care a promis că va anula sentința. Apoi, adevărul a ieșit la iveală, iar evreul francez s-a dovedit a fi nevinovat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *