Misterul celui de-al doilea costum

La Rabinul Yerachmiel din Pshischa a venit o dată un croitor, cu următoarea poveste:

“Rabi, eu sunt un croitor. Pe parcursul anului am reușit să îmi formez o mare reputație datorită experienței mele și calității hainelor pe care le confecționez. Toată nobilimea din regat vine la atelierul meu pentru a comanda veșminte pentru familiile lor.

Acum o vreme am primit cea mai importantă comandă din toate cele pe care le primisem până atunci. Însuși prințul a venit în atelierul meu umil și mi-a cerut să îi creez un costum din cea mai fină mătase pe care o pot găsi. Nimic nu ar fi putut să îmi bucure sufletul mai tare așa că am confecționat cel mai frumos costum. Dar, atunci când i-am adus costumul, prințul a început să țipe și să mă blesteme: ‘Acesta e cel mai bun costum pe care îl poți face tu? E oribil! Cine te-a învățat să croiești?’ și m-a alungat din curtea regală, aruncând costumul în urma mea.

Rabi, sunt ruinat. Toată mica mea avere a fost investită în materialul pentru costumul prințului. Ba mai mult decât atât, toată reputația mea este distrusă. Nimeni nu mai îndrăznește să intre în atelierul meu din cauză că prințul le-a interzis tuturor să comande haine făcute de mine. Nu înțeleg ce s-a întâmplat, pur și simplu nu înțeleg! Nu am făcut nimic mai frumos de când mă știu!”

“Du-te înapoi în atelierul tău!” l-a sfătuit Rabinul Yerachmiel. “Descoase costumul, iar apoi coase-l la loc, exact în aceleași locuri unde ai făcut-o prima dată, apoi du-i-l prințului!”

“Dar, asta înseamnă că voi avea același costum!” a protestat croitorul.

“Fă așa cum îți spun și Dumnezeu te va ajuta!”

Două săptămâni mai târziu, croitorul s-a întors la rabin. “Rabi, mi-ai salvat viața! Vreau să fiu cinstit cu tine, așa că îți voi mărturisi că nu am avut aproape deloc încredere în ideea ta stranie. Dar, pentru că nu aveam nimic de pierdut, am făcut așa cum m-ai sfătuit. Când i-am adus costumul prințului, ochii lui s-au luminat și mi-a spus: ‘Superb! Mi-ai întrecut toate așteptările! Este cel mai frumos costum pe care l-am văzut până acum!’ M-a recompensat pe măsură și mi-a promis că va trimite pe toată lumea din regat să își croiască hainele cu ajutorul meu!

“Dar, Rabi, nu înțeleg! Care a fost diferența între primul și al doilea costum, din moment ce au fost aceleași cusături?”

“Primul costum,” a explicat Rabinul Yerachmiel, “a fost cusut cu mândrie și aroganță. Rezultatul a fost un veșmânt respingător din punct de vedere spiritual, care, cu toate că a fost cusut perfect, a fost lipsit de grație și frumusețe. Al doilea costum a fost cusut de un suflet umil și de o inimă frântă, care au adus veșmântului o frumusețe neasemuită, care nu poate aduce decât admirație și venerație în sufletele tuturor!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *