Negustorul cu cea mai mare avere

Un tânăr student al Torei călătorea de mult cu mulți negustori, pe o corabie. Pentru a face timpul să treacă mai ușor, au decis ca fiecare dintre pasageri să spună, pe rând, ce mărfuri a luat cu el și să le descrie până la cel mai mic detaliu. După ce fiecare negustor și-a spus povestea, s-au întors către student și au spus:

„Mărfurile tale unde sunt? Nu te-am văzut cărând ceva la îmbarcare!”

„Oh! Ce am eu e mult mai grozav și mai de preț decât toate mărfurile voastre la un loc!” le-a răspuns tânărul.

Bărbații s-au uitat în jur, însă nu au văzut nici un bagaj care ar fi putut să îi aparțină tânărului student. Convinși că minte, i-au întors spatele și nu i-au mai vorbit.

Deodată, hohotele lor au fost înlocuite cu țipete. O corabie plină de pirați îi atacase, furându-le toate bunurile și toate mărfurile pe care plănuiau să le vândă o dată ajunși la destinație. Doar după ce au luat tot ce se putea lua, pirații s-au întors pe corabia lor făcându-se nevăzuți în câteva clipe.

Odată ajunși la mal, toți pasagerii de pe corabie au pornit pe drumul către cel mai apropiat oraș, neavând la ei nici măcar o bucată de pâine sau un set de haine în care să se poată schimba.

Studentul a mers direct la yeshiva-ua din oraș, în timp ce negustorii se transformaseră în cerșetori. Acolo a fost primit de ceilalți studenți cu cea mai mare ospitalitate. I-au dat alte haine, mâncare și un dormitor doar al lui. Văzând că tânărul e foarte înțelept, i-au oferit și o poziție respectabilî în cadrul yeshivei.

Peste câteva zile, vestea că tânărul student deja este renumit în oraș a ajuns și la urechile foștilor negustori. Aceștia s-au dus să îl viziteze pentru a îl întreba cum a reușit să obțină atât de mult în atât de puțin timp.

„Nu asta v-am spus și când eram pe vapor? Averea mea este mult mai grozavă decât toate avuțiile voastre laolaltă. Pentru că averea mea este veșnică și nu poate fi vândută nici pentru toți banii din lume.”

Acesta este, conform Midrash-ului, adevăratul înțeles al vorbelor Regelui Solomon: „Pentru că vă dau această mare zestre, niciodată să nu-mi abandonați Tora!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *