Rabbi Adin Steinsaltz

Rabbi Adin Even Yisrael Steinsaltz a fost un model demn de urmat pentru evreii din toată lumea. Un profesor în adevăratul sens al cuvântului, autor prolific a peste 60 de cărți și lauterat al Premiului Israel, Steinsaltz a fost și un fizician, un chimist, un critic înverșunat al societății actuale și un personaj extrem de iubit în Israel. Primul lui nume înseamnă „blând” în ebraică, iar cugetările sale se ridică la nivelul numelui.

Cu toate acestea, cea mai mare realizare a rabinului a fost, cu siguranță, proiectul său care a durat nici mai mult nici mai puțin de 45 de ani. Traducea Talmudului din aramaica în ebraică, adăugând câteva comentarii, i-a adus titlul de „Omul Mileniului” în cadrul revistei Time în 2001. De asemenea, mulți l-au comparat cu Rashi, ale cărui comentarii asupra Talmudului și Bibliei au fost de ne-egalat pentru mai mult de 1.000 de ani.

În 2016, logofilul care a scris cele 6000 de pagini ale Talmudului Babilonian în ebraică, și-a pierdut capacitatea de a vorbi după ce a suferit un AVC. Cu toate acestea, el a continuat să lucreze și a făcut toate eforturile posibile pentru a-și termina lucrările începute înaintea atacului cerebral. Din acest motiv, în ultimii ani de viață a lucrat îndeaproape cu toți cei trei fii ai săi.

Pe data de 7 august 2020, Rabbi Adin Steinsaltz a plecat dintre noi la vârsta de 83 de ani. A lăsat în urma sa trei copii și numeroși nepoți care l-au iubit și care i-au fost alături până în ultima clipă.

Mulțumim, Rabi, pentru faptul că ai făcut lumea un loc mai bun!

Baruch Dayan HaEmet! Să îi fie amintirea binecuvântată!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *