Rabinul Hillel și produsele din Leipzig

Într-o zi, marele Rabbi Hillel of Paritch (1795–1864) s-a trezit cu o dorință imensă: să își petreacă Shabat-ul cu mentorul său, Rabinul Menachem Mendel of Lubavitch. Din păcate, însă, dorința lui părea de neîmplinit, pentru că ziua de vineri era suficient de aproape, iar distanța dintre localitatea Babroisk, unde locuia la momentul respectiv și Lubavitch era foarte mare.

Când le-a spus vecinilor săi dorința pe care o are, un tânăr hasid s-a oferit să îl conducă pe rabin la mentorul său cu caleașca familiei sale. Cu toate acestea, pentru că erau presați de timp, Rabinul a trebuit să fie de acord cu două condiții: să meargă pe autostradă (Rabinul Hilel refuza să meargă pe drumurile construite de Țarul Nicolai) și să încerce ca opririle pentru rugăciuni să dureze cât mai puțin. Date fiind circumstanțele, bătrânul rabin a ales să respecte condițiile tânărului său companion de drum.

Când s-a înserat, cei doi s-au oprit la un han. După un somn odihnitor, tânărul hasid s-a rugat și a mâncat micul dejun, apoi și-a îndreptat privirea către Rabinul Hillel care încă se ruga. După ceva timp, a mers să îl verifice din nou și l-a găsit rugându-se în continuare. După ce s-au scurs câteva ore bune, rabinul a terminat rugăciunea și s-a îndreptat către noul său prieten, care stătea supărat pe un scaun.

„Nu pot să înțeleg!” a spus el nervos. „Ai spus că îți dorești mai mult decât orice pe lume să petreci Shabat-ul acesta cu mentorul tău. Mi-ai promis că te vei grăbi cu rugăciunile. Acum ai distrus absolut orice șansă am fi avut de a ajunge la Lubavitch înainte de lăsarea serii.”

Reb Hillel a răspuns: “Să presupunem că tu ți-ai fi dorit să mergi la Leizig pentru a cumpăra din târg niște produse rare pe care nu le puteai găsi în altă parte. Dar, pe drum, te întâlnești cu un alt vânzător care îți oferă exact aceleași produse la un preț foarte bun. Doar un nesăbuit ar spune „Nu! Eu trebuie să merg la Leipzig!”. Scopul călătoriei tale nu ar fi să ajungi la Leipzig cu orice preț, ci obținerea produselor mult visate.”

“De ce merge cineva la rabin, dacă nu pentru a găsi răspunsuri la întrebările care îi mistuie sufletul? Dacă nu pentru a afla cum să se înconjoare cu dragoste pentru semeni și pentru D-zeu? Așadar, dacă pe drum spre Lubavitch rugăciunile mele sunt ascultate și primesc ceea ce cer, de ce să las deoparte produsele mele bune și să merg până la Leipzig?”

1 thought on “Rabinul Hillel și produsele din Leipzig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *