
Nu mai e un secret pentru nimeni că vremurile pe care le trăim nu sunt ceva cu care să fim obișnuiți. Cu toții așteptăm să reintrăm definitiv în normal, fără să ne fie teamă de a contacta noul Coronavirus și să le povestim nepoților despre vremurile pe care le-am trăit acum ceva ani. Dar, atunci când le vom povesti nepoților, trebuie să fim atenți să nu uităm de oamenii care au făcut tot posibilul să rezolve problemele din timpul pandemiei. Unul din acești oameni este Roy Kishony.
Având o diplomă de doctorat în Biologie în cadrul Universității din Tel Aviv și una de postdoctorat oferită de Universitatea Princeton, Prof. Roy Kishony a fost mereu fascinat de rezistența pe care corpurile umane încep să o dezvolte la antibiotice. Din acest motiv, fiind asistent universitar la Harvard și-a deschis propriul laborator cu ajutorul facultății. Acolo a realizat experimente care l-au ajutat la emiterea unor teorii despre cauzele rezistenței bacteriilor în corpul uman chiar și în timpul tratamentului cu antibiotice.
Aceste descoperiri au ajutat doctori de pe tot mapamondul să refacă schemele de tratament pentru a avea rezultate cât mai bune în tratarea pacienților cu antibiotice și pentru a dezvolta noi rețete de citostatice cu factori anti microbieni. Kishony a primit, printre altele, în 2009 premiul Genzyme pentru descoperirile extraordinare în domeniul microbiologiei, un premiu din partea Fundației Gates în 2008 și premiul Sanofi-Pasteur în 2013.
În luna mai, împreună cu echipa sa din Universitatea Technion a dezvoltat o metodă pentru a crește substanțial capacitatea de testare pentru Covid19 a cetățenilor Israelului. Conform declarației lui, pot fi puse în aceeași eprubetă mai multe probe de sânge atât de la pacienți sănătoși, cât și de la pacienți infectați cu noul Coronavirus, iar, după câteva ore, vor putea afla rezultatele analizelor.
Am introdus în aceeași eprubetă mostre de la 63 de pacienți sănătoși și una singură de la un pacient infectat. Sistemul nostru a reușit să depisteze proba de sânge infectată, chiar aflându-se într-un raport atât de mic. Suntem conștienți că e foarte greu de implementat la nivel național această metodă din punct de vedere logistic, dar odată implementată ne așteptăm să putem testa mult mai multe persoane zilnic și să depistăm mult mai ușor persoanele purtătoare, dar asimptomatice. Cu cât vom folosi mai repede acest sistem, cu atât vom reuși să diminuăm rapiditatea transmiterii virusului.
Prof. Dr. Roy Kishony
Dacă sunteți interesați să aflați mai multe detalii despre descoperirea revoluționară a Dr. Roy Kishony și a echipei sale, le puteți afla din acest video.